24768
Book
In basket
Regionalne nalewki i ciasta / Krystyna Wieczorek. - Lubiaszów : Wydawnictwo Autorskie "Tiger", [2008]. - 44 strony : fotografie kolorowe; 21 cm.
Staropolska nalewka to połączenie działania alkoholu z leczniczym czy profilaktycznym działaniem wyciągów alkoholowych z owoców ziół. Nalewki były jak wina: słodkie, wytrawne, półwytrawne, słabe i bardzo mocne, a gama smaków bardzo bogata. trunki dobierano do smaków sosów, potraw, kończąc przyjęcie deserami, do których podawano nalewki półsłodkie i słodkie. Dziś prawdziwe nalewki spotyka się bardzo rzadko, powstają w domach zgodnie z wielowiekową tradycją, dlatego wielkim grzechem w stosunku do przyszłych pokoleń byłoby zaprzepaszczenie szansy jaką daje odtwarzanie nalewek, które powinny wrócić w całym swoim bogactwie na polskie stoły z dodatkiem pysznych ciast, które prezentuje niniejsza publikacja.
Availability:
Wypożyczalnia Wola Krzysztoporska
O dostępność zapytaj w placówce: sygn. 64/Reg. (1 egz.)
Wypożyczalnia Filia Bujny
O dostępność zapytaj w placówce: sygn. 64/ Reg. (2 egz.)
Reviews:
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again